Korpa

Vaša korpa je prazna

ESTROGEN, VARENJE HRANE, BAKTERIJE, STARENJE, NEPLODNOST I RAK

ESTROGEN, VARENJE HRANE, BAKTERIJE, STARENJE, NEPLODNOST I RAK
zdravlje

ESTROGEN, VARENJE HRANE, BAKTERIJE, STARENJE, NEPLODNOST I RAK


U digestivnom traktu postoji kolekcija bakterija, virusa, protozoa, gljivica i parazita koji se nazivaju mikrobiom, ali postoje specijalizovane kolonije kao što je estrobolom koji ima ulogu da modulira estrogen. Mikroorganizmi estroboloma proizvode enzim beta glukuronidazu koji ima zadatak da održava estrogen u vašem telu u balansu. Ako imate zdrav mikrobiom i estrobolom stvaraćete sasvim dovoljnu količinu glukuronidaze da se izvrši optimalna reapsorpcija estrogena u digestivnom traktu.


Estrogen se proizvodi u jajnicima, izlučuje u jetru, a preko žuči u digestivni trakt, gde u zavisnosti od bakterija estroboloma biva reapsorbovan u količini od 10%- 20% i eskretuju se iz tela u količini od 80% ili 90% u zavisnosti od toga koje su potrebe našeg tela za estrogenom. Medjutim kada ovaj sistem ne funkcioniše, a ne funkciniše kada nastane disbioza u crevima tj.disbalans bakterijske flore, imamo višak nekih bakterija koje ne želimo, a manjak drugih koje su nam potrebne. U tim slučajevima se proizvodi više beta glukoronidaze i usled toga se reapsorbuje više estrogena u digestivnom traktu recimo 60-70% kada ulazimo u fenomen poznat kao estrogena dominacija. Estrogena dominacija je velika i posebna tema, ali se povezuje sa gojaznošću, bolestima srca, PMS-om, problemima sa raspoloženjem, melazmom. Zato izmedju ostalog svim pacijentima sa melazmom tražimo da provere status svih polnih hormona i njihovih metabolita.

Estrobolom odnosno zajednica bakterija koja reguliše estrogen mora biti zdrava, a to postižemo izbegavanjem inhibitora protonske pumpe, prekomernog konzumiranje antibiotika, vežbanjem, konzumiranjem sveže ne industrijske hrane i i dovoljnim spavanjem.

Da li možemo da izvršmo supstituciju nekih bakterija za koje utvrdimo da nam nedostaju? Možemo ali ukoliko su loši uslovi u crevima te bakterije će proizvoditi neke druge metabolite, a ne one koji su nama potrebni. Zato pre svega treba stvoriti uslove da bakterije opstanu u digestivnom traktu korekcijom disbioze. 


U različitim životnim peridoima količina estrogena varira. Manjak estrogena dovodi u reproduktivnom dobu do steriliteta, a višak estrogena u pogrešno vreme može dovesti do raja dojke. Ono što većina ne želi da spozna u ovom savremenom vremenu je uticaj prirode na nivoe estrogena sa aspekta evolucije. Priroda je podesila da nivoi estrogena opadaju starenjem jer bi za prirodu bila neprihvatljiva cinjenica da dobijete dete u 50.godini života odnosno drugim rečima priroda ne želi da se u tim godinama reprodukujemo. Ne zaboravite da priroda zna i za nju je neprihvatljivo da su jaja za oplodjenje stara 50 godina za, jer se žene radjaju sa svim jajnim ćelijama za razliku od muškaraca koji spermu proizvode u kontinuitetu (iako se starenjem menja kvalitet). Zato, kada se smanji ili prestane ovulacija menja se izgled tela žene, jer priroda ne želi da žene u tom dobu budu privlačne i da se reprodukuju, pa dobijamo bore, sede i koža gubi tonus. Priroda favorizuje dvadesete godine za reprodukciju. Onog trenutka kada žena dobije menstruaciju po pravilima prirode ona je spremna za reprodukciju. U savremenom dobu prisustvo velikog broja endokrinih blokatora u hrani, sredstvima za održavanje kuće, čišćenja garderobe, deluje na nadbubrežne žlezde i jajnike i dovodi do toga da devojčice dosta ranije dobijaju mestruaciju oko 9.,10.,11.godine kada im mozak još nije dovoljno razvijen što takodje postaje problem za neki drugi tekst.

Ciklus žene: varijacije u libidu, temperaturi hormonima štitne žlezde, promene u digestivnom traktu - povećanje proizvodnje gasa, zadržavanje vode i soli, smanjenje proizvodnje žuči. S obzirom da se estrogen preko žuči izlučuje u digestivni trakt i emulzifira odnosno razgradjuje masti koje treba da se apsorbuju u tankom crevu, kada je manje žuči dolazi do zatvora i nadimanja. 

Kod Kronove bolesti i Ulceroznog kolitis uzimanje antibebi pilula može da pogorša simptome.

Nažalost idoktrinirani smo da nam stalno treba više estrogena što nije istina. Lekari su često pogrešno informisani jer najveći deo edukacije dolazi od farmeceutskih kompanija zbog čega im nedostaju važne informacije, kako bi na osnovu njih mogli da donesu bolje odluke vezane za terapiju. Odluka o hormonskoj terapiji mora da se donese u sklopu procene trenutnog stanja i uvek mora da se uzme u vid porodična istorija-da li ste imali kardiovaskularne bolesti, rak, demenciju itd. Za žene u menopauzi koje se bore sa simptomima poput znojenja, vrućih talasa, vaginalne atrofije, estrogena terapija je najbolje da se primenjuje topikalno u vidu estradiol kreme ili u vidu vaginalnih supozitorija. Vazomotorni simptomi poput preznojavanja se mogu regulisati dijetom i životnim navikama kao što je eliminacija alkohola i konzumiranjem kasnih orboka jer dovode do širenja krvnih sudova. Varenje povlači veliku količinu krvi u digestivni trakt naročito ako uveče jedete veće količine životinjskog mesa sa alkoholom i gotovo sigurno dovesti do preznojavanja i vrućih talasa.

Read more

Vitamini za PMS
zdravlje

Vitamini za PMS

Vitamini za PMS Imate značajne tegobe tokom PMS-a. Da li ste nekada po savetu lekara proverili status vitamina i minerala... Simptomi PMS-a Promene raspoloženja Preosetljivost Anksioznost Tuga...

Simptomi visokog vs niskog kortizola
zdravlje

Simptomi visokog vs niskog kortizola

Visok kortizol karakteriše : Velika napetost  Promenljivo raspoloženje Akne Masne naslage oko stomaka Neregularni apetit Upale Problemi sa spavanjem - da zaspite i da dovoljno spavate Nizak korti...