Korpa

Vaša korpa je prazna

Umor, gojenje, vitamini i tiroidna žlezda

Umor, gojenje, vitamini i tiroidna žlezda
zdravlje

Umor, gojenje, vitamini i tiroidna žlezda

Svako ko pati od umora, dobijanja kilograma koje teško skida, gubitka kose, hladnih ruku i stopala, suve kože, smanjenog mentalnog kapaciteta i usporene funkcije creva, ima štitnu žlezdu koja ne radi kako treba, dok se ne dokaže suprotno. Kada štitna žlezda ne radi kako treba sve se usporava, mozak, telo i creva. Postoji lista medicinskih stanja koja su povezana sa neaktivnošću štitne žlezde poput kamena u žuči, visokog holesterola, bolesti srca, depresije i demencije i mnogih drugih.

Za proizvodnju hormona štitne žlezde potrebni su vam brojni nutrijenti, za početak adekvatne količine joda i aminokiseline tirozin. Jod se nalazi u morskim algama i jodiranoj soli. Kada proizvedete tiroksin T4, on se mora prevesti y trijodtironin T3, a da biste T3 napravili od T4 neophodno vam je dovoljno cinka, selena, gvoždja, vitamina A i B grupe. Potreban vam je i čuveni hormon stresa kortizol u optimalnoj količini kao i vitamin D. I kada uspete da proizvedete dovoljno T3 i T4 hormona oni moraju da udju u Vaše ćelije kako bi pokrenuli sve neophodne procese. Da bi ušli u ćeliju neophodna je energija koju generišu minerali poput kalcijuma, magnezijuma i B vitamina. Kada ih nemate dovoljno ovaj ulazak nije dovoljno efikasan. Možete da imate dovoljno T3 i T4 koji se nalaze zarobljeni van ćelija gde čekaju da udju.

Koliko vas je radilo pretrage vitamina i minerala i aminokiselina iz krvi, pljuvačke i urina? Koji lekar vas je poslao nakon ustanovljenog problema sa radom štitne žlezde da uradite nivoe Vit B1, B2, B3, B6, B12, Ca, Vit D, Vit C, Vit A, Mg rbc, cink, gvoždje, selen, kortizol iz pljuvačke, jod iz urina? Verovatno da je odgovor 0.

Kada se razmatra rad štitne žlezde mora se uzeti u obzir antagonističko dejstvo fluora, pa tako kod osoba sa usporenom štitnom žlezdom treba koristiti paste za zube koje ne sadrže fluor već hidroksiapatit. Pesticidi u kombinaciji sa teškim metalima poput olova, žive, kadmijuma blokiraju rad štitne žlezde.

U začaranom krugu su i osobe koje su zbog usporenog rada štitne žlezde dobile višak kilograma i pokušavaju da ga izgube izgladnjivanjem i dijetama. Naime, kada uzimate manjak hrane i postite vaše telo sa evolutivnog aspekta taj signal dešifruje kao nedostatak hrane i evolutivno gledano telo je programirano da sačuva sve dostupne resurse i zalihe masti, pa onda kada gladujete i postite "usporavate metabolizam". Hormoni štitne žlezde normalno pokreću metabolizam i podstiču sagorevanje masti, ali u ovoj sitaciji idu u stanje mirovanja. Veliki stres, hronične nerešene bolesti pa čak i lekovi poput valijuma, mogu biti prepreka za efikasno delovanje T4 i T3. Kako najveći deo hormonskog "rada" obavlja T3, a vi se lečite tiroksinom T4, vaš organizam ga i dalje sam mora pretvoriti u T3, a upravo zbog gore navedenih deficita i problema to ne ide kako treba, i nemate zadovoljavajuće rezultate terapije koja se vremenom pojačava.

Zato kada mislimo o hormonima prvo moramo da mislimo o varenju hrane i koliko je proces varenja u našem organizmu efikasan, zatim o namirnicama i esencijalnim nutrijentima da bi sinteza hormona bila otpimalna. O lečenju uzorka se mnogo priča ali se malo preduzima.

*u narednim tekstovima biće objašnjena uloga svakog vitamina i minerala neophodnih za normalno funkcionisanje štitne žlezde

Read more

Suve šljive su zdrave za kosti
zdravlje

Suve šljive su zdrave za kosti

Konzumacija oko 10 suvih šljiva dnevno može da poboljša mineralnu strukturu kostiju.

Glow smuti
recept

Glow smuti

Sastojci: 1 banana 220g jagoda50g badema40g organskih ovsenih pahuljica bez glutena1 kašika lanenog semena260g mleka po izboru*130g jogurta po izboru* *organskog mleka ili biljnog mleka i jogurta U...