Korpa

Vaša korpa je prazna

Suve šljive su zdrave za kosti

Suve šljive su zdrave za kosti
zdravlje

Suve šljive su zdrave za kosti

Novo istraživanje je analiziralo podate iz preko 20 prekliničkih istraživanja i 2 klinička istraživanje. Istraživanje je pokazalo da je konzumiranje suvih šljiva uticalo na smanjenje zapaljenja i oksidativnog stresa i pozitivno se odražavalo na zdravlje kostiju. Klinička istraživanja su pokazala da je dnevna konzumacija 100g suvih šljiva (oko 10 komada) u toku jedne godine poboljšala mineralnu gustinu kostiju i smanjila znake osteoporoze. Osteoporoza je stanje u kojem kosti postaju slabe i krhke i može da se desi u bilo kom životnom dobu, a najučestalije je kod žena preko 50 godina starosti. Može biti uzrokovana brojnim faktorima koji uključuju inflamaciju i oksidativni stres. Istraživači pretpostavljaju da je mehanizam dejstva suvih šljiva izmena mikrobite digestivnog trakta koji onda smanjuje zapaljenje u debelom crevu čime se smanjuje nivo pro-inflamaornih citokina u telu.

Suve šljive su se istorijski gledano konzumirale zbog dobrobiti za gastrointestinalni trakt i boga su izvor bakra, kalijuma, borona, vitamina K i fenolnih komponenti kao što je hlorogena kiselina, fenolna kiselina i flavonoida koji imaju antioksidativna svojstva. U poredjenju sa sokom od šljiva, suve šljive imaju veći procenat dijetalnih vlakana, vitamina A i K i ukupni kapacitet apsorpcije radikala. Suve šljive imaju veći procenat ukupnih fenola u poredjenju sa svežim šljivama.

Izvor: Klik na tekst

 

Read more

Supa od graška, jabuka i kresa
posno

Supa od graška, jabuka i kresa

Lagana i brza supa od graška, jabuka i kres salate

Umor, gojenje, vitamini i tiroidna žlezda
zdravlje

Umor, gojenje, vitamini i tiroidna žlezda

Svako ko pati od umora, dobijanja kilograma koje teško skida, gubitka kose, hladnih ruku i stopala, suve kože, smanjenog mentalnog kapaciteta i usporene funkcije creva, ima štitnu žlezdu koja ne ra...