Korpa

Vaša korpa je prazna

MANUKA MED ZA PLUĆA

MANUKA MED ZA BOLESTI PLUCA
zdravlje

MANUKA MED ZA PLUĆA

Manuka med je odličan izbor za zarastanje rana čak ali i za borbu protiv letalnih plućnih infekcija, koje ne reaguju na antibiotike. On deluje na Mycobacterium abscessus, bakteriju koja izaziva bolesti pluća kao što su cistična fibroza i bronhiektazije. Trenutna terapija za ove bolesti podrazumeva 12 meseci antimikrobne hemoterapije. Inicijalna faza podrazumeva kombinaciju intravenskog amikacina, imipenema, tigeciklina i klaritromicina ili azitromicina. U nastavku terapije koristi se nebulizer sa amikacinom i intravenski klofazimin, linezolid, minociklin, moksifloksacin, kotrimoksazol. Takodje i u ovoj fazi mogu se koristiti azitromicin ili klaritromicin. Ishod terapije je često nepovoljan zbog mnogobrojnih neželjenih efekata poput povraćanja, mučnine, leukopenije, trombocitopenije, hepatotoksičnosti.

U ovoj studiji nekoliko vrsta manuka meda su kombinovali sa antibiotikom amikacinom preko nebulizera, a u istraživanju je korišćen i veganski med. Veganski med za razliku od pravog Manuka meda nije pokazao baktericidno dejstvo. Doziranje 1.6mg/ml amikacina i samo 0.37g/ml meda je pokazalo suzbijanje infekcije.

Antimikrobna aktivnost Manuka meda potiče od MGO-metilglioksala koji se ne može naći u većini drugih medova. Dihidroaceton iz nektara manuka cveta je prekursor MGO, a konverzija dihidroacetona u MGO se dešava tokom vremena u medu.

Microbiology, 2022; 168(9): 001237

 

Read more

PROLEĆNA PARA ZA LICE
lepota

PROLEĆNA PARA ZA LICE

Sastojci za 1 primenu: Listovi i cvetovi 3 maslačkaListovi i cvetovi 3 broćikeListovi i cvetovi  3 bele koprive4 kapi esencijalnog ulja grejpfruta Stavite maslačak, broćiku, koprivu u posudu i ...

USAMLJENOST JE STETNIJA OD PUSENJA
zdravlje

Usamljenost je štetnija od pušenja

Istraživanja pokazuju da socijalni život ima veliki uticaj na odsustvo bolesti